Arculati elemek nagyító alatt

A logótól a vállalati kultúráig

Amikor azt a szót hallják, hogy arculattervezés, nagyon sok vállalkozónak a céges logó, a háttérszínek, esetleg a céges weboldal ugrik be. Pedig az arculat ennél jóval több, számos apróság nagy kerek egésze. Az, amilyennek a cégedet a kívülállók látják.

Szándékosan nem a „célcsoport” szót használtam a „kívülállók” helyett, hiszen az arculatodon is múlik, hogy a terméked/szolgáltatásod eljut-e egyáltalán azokhoz, akiknek értékesíteni akarod.

Gondolkodtál már azon, hogyan történik mindez?

Az arculatod tükrözi azt, ami, aki te vagy, és amit a vállalkozásoddal el szeretnél érni. Legalábbis a jó arculat ilyen. Ehhez nem elég egy logóban vagy háttérszínekben gondolkodni, látni kell a nagy kerek egészet. Mire gondolok? A céges kommunikációd során használt, nagyjából minden apró részelemre. A márkanevedre és szlogenedre; a logódra és a betűtípusodra; a webszövegedre; az online és offline használt marketinganyagokra, bannerekre, szórólapokra, molinókra, óriásplakátokra; a céges levélpapírra, de – most kapaszkodj meg! – a céges emailről küldött levelek, árajánlatok stílusára, valamint a panaszkezelésre is.

Összefoglalva:

A vizuális elemek mellett a teljes céges kommunikáció, direkt és indirekt formában is mind a vállalati arculatod része, akárcsak a céges filozófiád, kultúrád. Az is, ahogy a munkatársaiddal és partnereiddel bánsz.

arculat

Te kezet ráznál önmagaddal?

Úgy gondolod, hogy utóbbiak nem tartoznak szorosan „a nagykönyv” szerinti arculatba? Talán így is van. Ám ha abból indulunk ki, hogy a vállalkozásod nevében folytatott mindennemű kommunikáció által a cégedet is megítélik, akkor nem mehetünk el szó nélkül a jelentősége mellett.

Mit tehetsz tehát azért, hogy teljes legyen az arculati összkép?

Amikor a céged bármely apró részletére gondolsz, akkor azokat ne külön-külön vizsgáld, hanem a nagy egész részeként. A nagy egész pedig az arculatod; az a kép, amit a vállalkozásodról alkotnak a kívülállók. Ebbe pedig te magad is beletartozol minden egyes emaileddel, posztoddal és kommenteddel, döntéseddel. Fontos tehát, hogy…

…a vállalati kommunikációd minden egyes részeleme – a vizualitástól kezdve a kollégák magatartásán át a magatartási kódexig – következetesen, egymást erősítve kapcsolódjon egymáshoz. Csak így valósulhat meg ugyanis, hogy az üzeneted az általad kijelölt célcsoportot találja el, és a célcsoportod olyan képet lásson rólad, amilyet te szeretnél láttatni velük.

További kérdésed van a céges arculattal kapcsolatban? Válaszokért keress engem bizalommal!