Tegeződés vagy magázódás? Így lehetsz tisztelettudó az online térben

“Tegeződéssel tiszteletlennek tűnök az ügyfél szemében” – gondolják sokan. Ismerős a helyzet, amikor egy Facebook-hirdetésben tegeznek téged, majd amikor tegeződve jelentkezel a hirdetésre, magázódásra váltanak? Teljes képzavar. Magánemberként és szövegíróként is gyakran találkozom a problémával, amikor az emberek „a másik oldalon” nem tudnak mit kezdeni a tegeződés és magázódás kérdéskörével. Magázódva igyekeznek megadni a tiszteletet,  ám a  túlzott modorossággal épp ellenkező hatást érnek el: arrogánsnak, távolságtartónak és tiszteletlennek tűnnek.

A 21. század internetalapú kommunikációja magával hozta a lazaságot, a közvetlenséget, a tegeződést. A világháló nem csak a fizikai távolságot szüntette meg végérvényesen, de elmosta a határokat ismerős és ismeretlen, idős és fiatal, civil és közszereplő, cégvezető és segédmunkás között. Néhány kattintással bárki kommunikálhat szinte bárkivel. Tegezve vagy magázva, de az biztos, hogy tiszteletadás nélkül nincs sikeres kommunikáció.

Sokan máig úgy vélik, hogy a tisztelet elsőszámú jele, ha magázzuk a másik felet. Nem véletlenül.

Emlékszem, apukám nagymamám haláláig csókolomot köszönt a saját édesanyjának, ami nekünk már gyerekként is furcsa volt, hiszen mi már tegezhettük őt. Nem olyan régen tehát még a családokban is előfordulhatott magázódás a tisztelet jeleként. Az internet világában ugyanakkor a másik tiszteletét nem a tegező vagy magázó hangnem határozza meg.

tegeződés, tisztelet, szövegneked

Hogyan lehetünk tisztelettudóak az interneten?

Egyszerűen. Legyen szó emailes levélváltásról, vagy közösségi oldalon történő kommunikációról, tartsuk szem előtt, hogy a másik oldalon is érző, lélegző, létező ember van. Ember jobb és rosszabb napokkal, hangulatváltozásokkal, fejfájással akár. Legyünk türelmesek, ha nem értünk valamit, bátran kérdezzünk vissza, és mi is ismételjük el újra, ha a másik fél számára nem egyértelmű az üzenetünk.

Ne feledjük, hogy az írásos kommunikáció hatékonyságát számtalan dolog árnyalhatja. Elképzelhető, hogy felületesen olvastuk el a kérdést és túl gyorsan reagáltunk. Vagy a másik fél értelmezte félre a mondandókat, amikor munka közben ebédelve a munkahelyén, két falat és egy számla között lavírozva igyekezett még egy gyors Marketplaces-es adásvételt is beleerőltetni a napjába.

A félreértéseket elkerülendő, adjuk meg a másiknak a tiszteletet, és figyeljünk kizárólag a vele történő kommunikációra egyeztetés közben. Amennyiben épp ezerfelé szakadunk és nem alkalmas az idő, írjuk meg később azt a válasz emailt, vagy ajánljunk fel egy szabadabb időpontot a megbeszélésre, amikor maximálisan a másik félre tudunk koncentrálni. Attól még, hogy felgyorsult világban élünk, nem kell mindent egyszerre csinálnunk! Az csak frusztrációhoz, elégedetlenséghez és kiégéshez vezet.

Hogyan lehetünk tisztelettudóak az üzleti kommunikációban?

Az üzleti kommunikációnak számos csatornája lehetséges az interneten, aminek része a vállalkozás arculata is. Gondolok itt például a logóra, szlogenre, weboldalra, közösségi oldalakra. A tiszteletadás ezeken az online felületeken a látogatók megszólításával, és kielégítő informálásával kezdődik: a bemutatkozással, termékek/szolgáltatások leírásával, a legfontosabb információk feltüntetésével.

Hogy melyek a legfontosabb információk, ne mi akarjuk meghatározni, hagyatkozzunk inkább a célcsoportunk igényeire. Hiszen ők lesznek azok, akik a vásárlóink/ügyfeleink lesznek, ha sikerül az üzenetünket hatékonyan, és tisztelettudóan kommunikálni feléjük.

Akkor most tegeződés vagy magázódás?

Általánosságban azt mondom: mindig a célcsoportunknak megfelelő hangnemben kommunikáljunk. Egy vállalatvezetőket, magas szintű döntéshozókat célzó szolgáltatást kínálva például hatékonyabb lehet a magázódás. Miközben az egyéni vállalkozókat célozva sikeresebb lehet a közvetlenebb, személyesebb hangvételű tegeződés. Fontos, hogy a döntést mindig adott termék/szolgáltatás jellemzőire, és a célcsoport igényeire alapozva határozzuk meg!

Akár a tegeződés, akár a magázódás mellett döntesz, fontos, hogy ahhoz minden platformon következetesen tartsd magad. Mondok egy példát. Ha a weboldaladon és a Facebook-oldaladon tegeződsz, akkor a Messengeren is maradhatsz nyugodtan a tegeződésnél.

Tegeződve is lehetsz tisztelettudó, ha komolyan veszed a másik érdeklődését, belátható időn belül válaszolsz a megkeresésre, a sablonüzenetek vagy chatbotok helyett emberi szóval, személyre szabott visszajelzéssel szolgálsz.

Természetesen ha egy érdeklődő magázva kezdi a beszélgetést, akár a Messengeren, emailben vagy telefonon, akkor az illem megköveteli, hogy magázódj vele. Tegyétek ezt mindaddig, amíg egyikőtök fel nem ajánlja a tegeződés lehetőségét, és azt kölcsönösen el nem fogadjátok.

További kérdésed van az online kommunikációról? Válaszokért keress engem bizalommal!